יום העצמאות ה- 65 שלנו מתקרב, עם כל מה שקורה סביבנו זה עדיין מאד משמח אותי, לחגוג אותו כאן בבית, לאחר שנים ארוכות בנכר. אין לי מושג מתי הפך החג הזה לארוע שכל כולו הפגנת כוח בשרנית, אז אני רק אזכיר שיש גם אופציות נוספות לחגוג, הכוללת טיולים, ים וביקור באתרים לאומים. וכעת נוכל להתפנות לשאלה שמעסיקה את כולנו, ומה נאכל?
לא חשוב מה אתם אוהבים לקנות, להכין או לאכול, חשוב שיהיה לכם קצת יותר ידע. זה יעזור לכם להבין למה במזון בכלל, ובמיוחד בבשר, בזול זה ביוקר וכמה חשוב לדעת מה וממי אנו קונים. יכול להיות שהנתח האיכותי והטרי עולה יותר, אך כך, לפחות נאכל טוב ואולי אפילו נאכל קצת פחות. ממליצה לכם למצוא את התזונה המתאימה ביותר עבורכם בין אם היא כוללת חלבון מן החי ובין אם לא ובתוכה לצרוך את התוצרת האיכותית ביותר, בזול זה באמת ביוקר כי יש לכם רק גוף אחד!
כמו בכל דבר אחר, כשהביקוש עולה, יש להגדיל את התפוקה. עם ישראל הוא חובב עופות מושבע ועל כן פועלות בארץ 4 משחטות, ששוחטות כ- 100,000 תרנגולות ביום. במשחטות האלו עובדים בסך הכל 30 משגיחי כשרות, מסביב לשעון. אם נעשה חישוב מתמטי פשוט, נבין שאין סיכוי שהעופות האלו מגיעים במצב טוב. למעשה, עופות אלו, מגודלים בכלובים צפופים ודחוסים. על מנת למנוע את המחלות והזיהומים שעלולים להתפתח בצפיפות כזו, ניתנות לעופות כמויות גדולות של אנטיביוטיקה והורמונים, ששורדים כל הדרך לצלחת שלנו. כמות גדולה של תוספים אלו מחלישה את מערכת החיסון שלנו, חושפת אותנו למחלות ווירוסים קשים יותר, ומשבשת את המערכת ההורמנלית בגופינו (כולל בלוטות האנדרל ומערכת הרביה).
מה עושים?
ממש פשוט, אפשר להימנע מצריכה או לצרוך עוף וביצים נקיות מהורמונים ואנטיביוטיקה עם עדיפות לעופות שמשוטטים חופשי ואוכלים עשב, או בלעז – Free Range (חפשו במדף הקפואים בחנויות הטבע כאלו שהגיעו לפני מספר ימים, או פנו ישירות לחברת טעם זהר).
הבקר הוא נושא הרבה יותר מורכב בישראל. לצערנו, אין אפשרות להשיג בישראל בקר המשוטט חופשי ואוכל עשב. 90% מהבקר שמונח על הצלחת שלכם מגיע מחו"ל. יותר ממחצית מהבשר המיובא, מקורו בעגלים שגודלו באוסטרליה ונשלחו בגיל שבועים למסע של 3 חודשים בתנאי צפיפות וסניטציה נחותים לארץ הקודש. בהגיעם הם מפוטמים במכלאות בצפיפות של 3000 ראש, עד שמשקלם הגבוה אינו מאפשר להם לנוע. הפיטום נעשה באמצעות תערובת דגנים, קמח בשר (בעלי חיים שנטחנו לכדי אבקה) שמנים ממוחזרים, וצואת עופות. עד להגיעם למשקל "רווחי" הם רובצים בצפיפות ומטופלים בכמות גדולה של זרזי גדילה ואנטיביוטיקה למניעת התפתחותם של מחלות וחיידקים. אני אחסוך את ההמשך על המצאות מתכות כגון קדמיום במי השתיה שלהם, ועל הזרקת מים ותוספת פוספטים, שבבי סויה, סודה לשתיה ושמרים לבשר מעובד (שנמצא בכל סופר). יהיה לכם מזל אם תמצאו שם שרידי בשר אמיתי בכלל.
מה עושים?
לצערי, אין לי הרבה פתרונות להציע כרגע. על אף שחדלתי להיות צמחונית וטבעונית אדוקה אני משתדלת להפחית בצריכה או להמנע. חלופות נוספות הן לעבור לעוף נקי, או לדגי ים קטנים ובינוניים שקניתם מספק אמין (כגון "מליטה"), לצרוך בשר טלה מגידול טבעי ולהתעדכן בתנועה ההומנית לגידול חיות משק. אפשר גם לנסות ללכת למסעדה ממש טובה ולקוות לטוב. אני עורכת מחקר קצביות איכותיות ומבטיחה להמשיך לעדכן וכמובן, אשמח לשמוע גם מכם.
כעת וודאי כבר הבנתם למה ב"זול זה ביוקר", ומדוע החסכון בסופר הוא מחיר הבריאות שלנו. אני באופן אישי , ממליצה להנות מתזונה עשירה טבעית ומגוונת שמתבססת בעיקר על ירקות, שמנים איכותיים, מעט פירות, וכוללת רוטציה בין כל סוגי החלבונים על פי מה שמתאים לגוף שלכם. על מנת שלא נסיים בנימה קודרת, אני מצרפת קישור לסלט המכונה "סלט גגי" שהוא סוג של סלט ארוחה אבל יעבוד טוב גם בתור תוספת למנגל.
חג עצמאות בריא ושמח!
גלי
מבולבלים? רוצים לדעת מה נשאר לכם לאכול? צרו איתי קשר – [email protected]