אנחנו לא אוהבים שינויים. וגם לא הגבלות. ובמיוחד לא שינויים שכוללים הגבלות. הפעם ולכבוד חג שבועות, בחרתי לגעת באחת הסוגיות השנויות ביותר במחלוקת בעולם התזונה, אם לא השנויה ביותר חלב ומוצריו. הורגלנו לחשוב שמוצרי חלב הכרחיים לגדילה, לחיזוק העצמות ולאספקת סידן. במיוחד בישראל, קשה לנו לדמיין ארוחת בוקר או ערב ללא מוצרי חלב, המהווים 20% (!) מסל הקניות הממוצע אז למה בעצם שנחשוב אחרת?
אולי נתחיל מלהתבונן בטבע, האדם הוא היונק היחידי אשר צורך מוצרי חלב לאחר גיל הינקות, לא נתקלנו בפרה או אריה ששותים חלב. מבחינה פיזיולוגית אין לנו כל צורך במוצרים אלו לאחר שסיימנו לינוק, אז אולי הצורך שלנו הוא אינו פיזי כי אם רגשי…? חלב אם, מישהו?
אבל מעבר לזה, עיקר הבעייתיות קשורה לאופן יצור החלב. בחלב מפוסטר תכולת הזרחן גבוהה פי 5 מבחלב אם, אם נוסיף לזה את תכולת המגנזיום הנמוכה ואת הכמות הגדולה של אנטיביוטיקה וההורמונים (הניתנים לצורך הארכת תקופת ההריון של הפרה) נקבל הפרעה בספיגת הסידן בגוף. מגוחך לגלות שרבים ממוצרי החלב מועשרים בסידן. הרי אם הם מקור עיקרי לסידן כפי שהורגלנו כולנו לחשוב, מדוע יש צורך להעשיר אותם באותו רכיב עצמו? ומה צופן לנו העתיד? ביצים מועשרות בחלבון, או תפוזים מועשרים בויטמין C?
הדיון המעמיק על חלב ממשיך עוד מעבר לזה (מי שהתעייף, זה הזמן לקפוץ פסקה). מרבית האוכלוסיה הבוגרת (בין 50-70%) חסרה את האנזים האחראי על פרוק הלקטוז (סוכר החלב) וכן את האינזים האחראי על פרוקו של הקזאין (חלבון החלב), וכתוצאה קיימת שכיחות גבוהה של אלרגיות, אי הסבילות ללקטוז, כאבי הבטן, נפיחות לצד חוסר הפוקוס, הבהירות והחולשה הכללית שמרגישים אנשים רבים כל כך מבלי להבין מדוע.לי נשמע שבמבחן עלות מול תועלת, בצריכת מוצרי חלב, העלות גבוהה והתועלת (החסרה) נמוכה. האם אנו באמת זקוקים לעוד הורמונים ואנטיביוטיקה שיחלישו את מערכת החיסון שלנו? אני מקווה שעניתם בשלילה. לטובת ההגינות, נציין כי גם ברפואה הלא קונבנציונלית נעשה לעתים שימוש במוצרי חלב לצורך טיפול. מעבר לכך, אם יש לכם גישה לחלב טרי לא מפוסטר (שזה עתה נחלב) אז אני מאשרת.
נסיים בעצות למי ששוקל לשנות, אפילו קצת –
- אולי הפחד הוא רק מהתחושה של הויתור וכלל לא מהמעשה בעצמו.
- להיות אמיצים, לא לפחד לשנות, לחשוב אחרת.
- להתחיל לחשוב במושגים של עלות מול תועלת, האם המוצר המוכר למעשה מזיק לי?
- לנסות יום / יומיים / שבוע להפחית או להסיר את מוצרי חלב. אולי תופתעו לטובה מההרגשה?
- לצרוך סידן ממקורות אחרים בהם תכולת הסידן גבוהה יותר וספיגתם טובה יותר כגון: סרדינים, זרעי שומשום, אמרנט (*דגן), קייל (*ירק עלים) אצות, שקדים ופטרוזיליה.
- לצרוך מוצרים איכותיים (אורגנים/ תוצרת חוץ) עם פיקוח מחמיר יותר.
- לצרוך מוצרים קלים יותר לעיכול כגון חמאה, גהי (ליחצו למתכון) יוגורט פרוביוטי אורגני, גבינות צהובות שמנות (עדיף אורגניות).
ואיך אפשר בלי מתנה ממני ?
מעדן פיסטוק קוקוס – קינוח נטול חלב, קל, טעים והרבה יותר בריא מכל מה שיש בסופר!
- 1 כוס פיסטוק טבעי לא קלוי (עדיף מושרה ללילה אבל לא חובה)
- 2 כפיות מיץ לימון
- 1/3 כוס קרם קוקוס אורגני (למי שאוהב) או חלב אורז / שקדים (לחצו לקישור למתכון שלי)
- אם יש לכם צורך להמתיק, השתמשו בממתיקים עדינים – לתת אורז / מייפל טבעי אמיתי / סילאן ללא גופרית ותוספת סוכר, שלא ישגעו את רמת הסוכר שלכם.
- מערבבים הכל במעבד מזון עד לקבלת מרקם קרמי. שומרים במקרר, אוכלים על תפוח / בכפית.
חג שמח ובריא!
גלי
לקביעת פגישה שילחו לי מייל – [email protected]