והיום על "האש", כל מה שמפריע לנו לאכול. התגובה הראשונית שלנו זה לומר שאין דבר כזה, נכון? אך בואו נתבונן לעומק: אנחנו אוכלים ליד המחשב, הטלוויזיה, בזמן השיחה בפלאפון, בנהיגה (כחיפאית לשעבר, זו אמנות עירונית) ואם מצבנו ממש מדהים הצלחנו לשבת ליד שולחן ולקרוא עיתון. אז הפעם, קבלו מתנה ממני, צמד מילים משנות מחשבה: מגיע לי. כן, פשוט מגיע לי וגם לך ולו, לכולנו מגיע, בלי יוצא מהכלל. בואו נתחיל לחשוב ולדרוש שמגיע לנו. מה מגיע לנו, אתם שואלים? יופי. בדיוק על זה רציתי לדבר איתכם.
אכילה היא פעולה, זה נכון, אך בואו נבחן אם נוכל לשלב בתוכה גם הנאה. מי לא מכיר את התחושה שחופשה, ספר, הופעה או בילוי בים הוא כל כך מהנה, שלא נרצה שיגמר? אז למה להתנפל על האוכל כאילו מדובר ב-7 דקות המטכ"ליות שניתנו לנו לאכול? אכילה נבראה כפעולה רב חושית. לא משנה אם אנחנו לבד / בחברה, בעבודה / בבית, בואו ננסה השבוע לשים דגש על הוספת התבלין הסודי: תשומת לב!
במישור הפיזי, אכילה נינוחה עוזרת לגוף בפרוק וספיגה טובה יותר של המזון. לעיסה טובה מקלה על תהליך העיכול על ידי פרוק המזון כבר בחלל הפה, באמצעות רוק. הרוק מסייע להפוך את המזון לבסיסי יותר ובכך מאזן את רמת החומציות בגוף. בנוסף, אכילה רגועה ואיטית עוזרת לחיישני המוח לאותת לקיבה שאכלנו די והותר ובכך נרגיש שבעים מוקדם מהצפוי. תשומת לב לאכילה מפחיתה את הפרעות העיכול מהם סובלים אנשים רבים כל כך כגון: תחושת כבדות, מלאות, נפיחות, רפלוקס וגם עייפות וחוסר אנרגיה.
במישור הנפשי, אכילה לחוצה, חפוזה, בהסח הדעת, מעודדת עצבנות, חרדה ומתח. הגוף משדר למוח
איתותי סטרס המגבירים את קצב פעימות הלב וזרימת הדם. אכילה לא רגועה נובעת פעמים רבות מתחושה של מאבק על מקומנו במערכת הזוגית / המשפחתית. בזמן האכילה, אנחנו סופגים גם את האנרגיה הפיזית (המקום בו אנו אוכלים, כמות האור והאוויר) ואת האנרגיה ה"רוחנית" (תחושות ורגשות) (*כפי שהיטב לנסח זאת ג'ושוע רונזטל בספרו "תזונה אינטרגטיבית", 2008).
ועל כן ולמי שרוצה לנסות לשנות, להלן עצות לאכילה מודעת ורגועה יותר שיישמתי בעצמי –
- לגלות מה עוזר לנו לאכילה רגועה, איטית ומודעת יותר: אכילה לבד / בחברה?
- לכבות / להשתיק את מכשיר הסלולרי, לנסות להתרכז בפעולת האכילה.
- לשים לב לארוחות בהם קיים שילוב טעמים ואווירה מאוזנים, ולשאול מה תרם לתחושת הרוגע?
- ליצור סביבת אכילה נעימה – באמצעות פרחים / מוזיקה / כלי אוכל יפים / תאורה מרגיעה.
- לוודא כי אנו נושמים תוך כדי אכילה וגם להניח מידי פעם את המזלג. זהו איננו מרוץ.
- לחלוק את המזון עם מי שגורם לנו לתחושת נינוחות ולא עם אלו המתחרים איתנו לקו הסיום.
- לעשות שימוש תמידי בסכין / לנסות צ'ופ-סטיק, כלים אלו מסייעים באכילה איטית ומודעת יותר.
- לערוך טקס סיום לארוחות – לומר תודה, ללטף כלב, לרחוץ כלים, או לצאת החוצה. אולי איננו זקוקים כלל לקינוח?
והשבוע במקום מתכון, קבלו ממני וממרתה סטיוארט הגאונה placemat (*לחץ לקישור) מקסים להורדה והדפסה לארוחות רגועות ומעוצבות יותר, פרי מוחו של האומן הניו-יורקי ג'ייסון פולן.
(*המוצגים בתמונה הם כוס חלב שקדים ועוגת שוקולד מחרובים).
שבוע טוב, בריאות ושמחה!
גלי
רוצים לגלות איך עוד אפשר לאכול בצורה רגועה? בואו למפגש יעוץ ראשוני ללא התחייבות!